Veelgestelde vragen

Mag je muziek beluisteren op je fiets? Kan je een boete krijgen als je zonder handen rijdt? Hoeveel pintjes mag je drinken indien je nog achter het stuur wil kruipen? Ben je strafbaar als je frietjes eet terwijl je met de auto rijdt? Hoe maak je jezelf beter zichtbaar op de weg zonder er belachelijk uit te zien?

Vragen over verkeersveiligheid? Vraag het aan onze verkeersexperts MAGDA & DANNY!

Noteer hieronder je vraag en vervolledig de gegevens en je krijgt zo spoedig mogelijk een antwoord toegestuurd!

dannymagda

Waar kan ik terecht voor een rijopleiding?

VAB-rijschool biedt talrijke kwalitatieve rijopleidingen aan. Je kan er zowel terecht voor het AM rijbewijs voor de brommer als voor het rijbewijs B voor de wagen. Deze rijscholen zijn te vinden over gans Vlaanderen. VAB rijschool beschikt over een uitgebreid kantorennetwerk en een groot aantal vertrekplaatsen die je online kan boeken. Op de website van VAB rijschool kan je zelfs online oefenen ter voorbereiding van je theoretisch examen. Veel succes!

Mag je muziek beluisteren op je fiets met oortjes of een hoofdtelefoon?

In België is dit toegestaan. Maar in heel wat landen, vooral in Azië, is het gebruik van oortjes en hoofdtelefoons al aan banden gelegd. Maar ook bijvoorbeeld in Florida is het verboden en in California mag het, maar enkel met één oortje. Als een agent in Japan dit opmerkt, moet je zelfs een boete van 360 euro betalen.

Meer en meer landen zijn bezig met zo’n wetgeving. Want wie fietst met oortjes heeft 10 keer meer kans op een ongeval. Voor joggers en wandelaars is dat 6 keer meer.

DUS!-tip: Doe wat het beste werkt voor jezelf. Zoek een gulden middenweg door bijvoorbeeld slechts 1 oortje in te houden of gebruik beiden, maar zet de muziek zachter zodat je het verkeer rond jou nog kan horen!

Mag je zonder handen rijden op de fiets?

Op de fiets en de brommer is het uiteraard verboden om te rijden zonder het stuur vast te houden. Sterker nog, je kan ook een boete krijgen door zonder de voeten op de pedalen te fietsen. Het spreekt voor zich dat, indien men het stuur niet vast heeft, het risico voor vallen groter is en dat je minder snel zal kunnen reageren als je bijvoorbeeld moet remmen.

Het is bovendien ook geen goed plan om je met de fiets te laten voortrekken door een auto of ander voertuig. Even je hond buitenlaten aan de leiband terwijl jij chill op de fiets zit is helaas ook verboden.

Hoeveel pintjes mag je drinken als je nog met de auto wil rijden?

Als je je nog in het verkeer wil begeven na een avondje stappen dan let je maar beter goed op met alcohol. Beter is om “zero prom” te blijven en dus helemaal niet te drinken, zo kom je zeker niet in de verleiding om eentje te veel te drinken. Want hé, we kennen dat allemaal, een pintje smaakt altijd naar een tweede.

De verkeerswetgeving in België bepaalt dat een alcoholgehalte in het bloed van 0.5 promille strafbaar is. Bepalen hoeveel glazen alcohol of pintjes dit zijn is een moeilijke kwestie aangezien dit sterk afhangt van persoon tot persoon en zelfs van jongen tot meisje. Het hangt ook sterk af van je leeftijd, want jongeren zijn immer meer en sneller onder invloed van een bepaalde hoeveelheid alcohol dan volwassenen. Factoren zoals lichaamsgewicht, lengte, stofwisseling, de afbraaksnelheid in de lever, opnamesnelheid, de hoeveelheid voedsel in de maag en je vetpercentage.

Het is echter heel moeilijk om de alcoholconcentratie te bepalen door gewoon het aantal glazen op te tellen. De zogezegde wondermiddeltjes zoals een vettige hamburger, een koffietje, een kilometertje lopen, om alcohol sneller te doen afbreken, werken helemaal niet!

Het alcoholgehalte in het bloed bij een gemiddelde gezonde en volwassen persoon kan men ongeveer inschatten als volgt. Een veilige vuistregel is hierbij dat je als man 0.15 promille en als vrouw 0.2 promille per standaard glas alcohol opneemt. Per uur breekt je lichaam gemiddeld 0.15 promille af. Let op! Deze afbraak begint pas een half uur na het starten van het drinken.

Beginnende bestuurders, iedereen die het rijbewijs B minder dan 2 jaar in zijn of haar bezit heeft, worden bij dergelijke overtreding strenger aangepakt. Zij dienen het theoretisch en/of praktisch examen opnieuw te doen en verliezen tijdelijk het recht van sturen.

Voor een kleine inschatting kan je terecht op http://www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator. Let wel op, dit is slechts een schatting. Er wordt hier bijvoorbeeld geen rekening gehouden met wat je hebt gegeten, hoe je lever werkt, …. Kortom, het beste is om helemaal niet te drinken als je nog moet rijden. Wil je toch drinken? Regel dan een BOB onder je vrienden, neem een taxi of bel gewoon je ouders 😉 !

Mag je frietjes eten terwijl je met de auto rijdt?

Er was eens … bakker David. Die stond op een mooie zomerochtend in 2009 tijdens zijn ronde in zijn broodauto te wachten aan het rode licht. In de haast van het werk stak hij snel een boterhammetje in zijn mond. Opeens kwam een politiewagen naast hem rijden die hem hierop betrapte. Bakker David kreeg een boete van 100 euro.

Een boke met choco, het lijkt zo onschuldig en banaal. Maar eten en drinken achter het stuur is verboden. Dus ook helaas geen frietjes van de Mc Drive. Het staat alleen niet met zoveel woorden in de wegcode. Die zegt dat elke bestuurder in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren. Iets eten, drinken, prutsen aan de gps of je wimpers wat extra volume geven verhinderen dat. Als je rijdt, of dat nu met de auto, de fiets of de brommer is, doe je beter niets anders dan rijden. Dit voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

Hoe maak je jezelf beter zichtbaar op de weg zonder er belachelijk uit te zien?

Naast de reglementaire verlichting voor fietsers is het zeker niet overbodig om je extra zichtbaar te maken in het verkeer. Ook als voetganger is het nodig om extra op te vallen in het donker of bij schemering. Als je donker gekleed bent, dan wordt je pas gezien van op 20 meter. In dit geval heeft een auto al niet veel tijd of meters meer om voor jou te remmen, een auto staat immers niet meteen stil wanneer men dat wil.  Met licht gekleurde kledij ben je al iets beter zichtbaar. Maar je bent pas echt beschermd met reflecterend of lichtgevend materiaal want dan word je al opgemerkt van op 150 meter!

Niemand vind het leuk om omvergereden te worden, en al helemaal niet als je weet hoe dat voelt en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn. Een aanrijding door een auto aan 50 kilometer per uur is te vergelijken met een zware val van de derde verdieping (10 meter). Hierbij heb je slechts 20 procent kans om dit te overleven.

Er bestaan tegenwoordig ontzettend veel hippe alternatieven om jezelf meer zichtbaar te maken in het verkeer. Reflecterende en lichtgevende kledij of gadgets kunnen je echter wel het beste beschermen bij het vallen van de avond of ‘s nachts. Het fluohesje met de reflecterende strepen vormt hierbij ongetwijfeld de beste bescherming. Maar ben je een beetje gevoelig voor fashion, neem dan een kijkje op onze webshop en zoek zelf je gulden middenweg! Je kan ook onze gratis GAR-applicatie downloaden en je smartphone hiervoor inzetten! (link app)

Ookal ben je beschermd met fluo, reflecterende of lichtgevende gadgets, dit wil nog niet zeggen dat je zomaar in het midden van de rijbaan moet gaan fietsen of lopen. Wees steeds voorzichtig en neem geen onnodige risico’s! You only live once so stay alive!

Mag je je gordel even losklikken om achteruit te parkeren?

Da mag! In principe is het altijd beter om op ieder moment de gordel vast te klikken. Er kan zich immers op elk ogenblik een ongeval voordoen. Om het je gemakkelijker te maken, mag je bij het achteruitrijden de gordel even af doen.

De gordel is vooral bij lage snelheden efficiënt. Bij een botsing, ook aan lage snelheid, komen enorme krachten vrij die je naar voren kunnen katapulteren. Daarom draag je beter altijd de gordel. Hert manoeuvre achteruit parkeren kan je ook perfect uitvoeren door enkel door je spiegels te kijken.

Mag je met 3 naast elkaar fietsen?

Da mag nie! Je mag niet altijd naast elkaar rijden met je vrienden.  Hier gelden verschillende regels voor. Binnen de bebouwde kom mag je, met 2 en niet meer, naast elkaar rijden behalve wanneer het kruisen met tegenliggers hierdoor niet meer kan.

Dezelfde regel geldt ook buiten de bebouwde kom, hierbij moet je wel achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig aankomt.

Als je met de hele jeugdbeweging op tocht bent, dus met meer dan 15 personen, dan ben je niet verplicht het voetpad te volgen. Je mag dan ook met 2 naast elkaar rijden, maar enkel op de rechter rijstrook of de helft van de rijbaan. Ben je met meer dan 15, dan duid je beter een wegkapitein aan en voorzie je een volgwagen.

Mag je je smartphone gebruiken als voetganger?

In België is dit toegestaan. Je kan hier dus geen boete voor krijgen in ons land, maar het blijft wel heel gevaarlijk. Distracted walking heet het fenomeen, wat impliceert dat een smartphone behoorlijk afleidend werkt!

Het concentratieverlies bij voetgangers is immers even groot als dat bij automobilisten die even Facebook checken of “What’s Appen” achter het stuur. Studies hebben uitgewezen dat dit zelfs tot 4 keer gevaarlijker is

In China en verschillende Amerikaanse staten werd een aparte laan geïntroduceerd op het voetpad voor wie zijn smartphone gebruikt. Dit lijkt een grappig beeld, maar misschien lopen wij binnen enkele jaren ook wel op het “GSM-pad”.

Mag je een voor-en achterlicht op aan je lichaam bevestigen in plaats van aan je fiets?

Da mag! Beide lichten mogen zowel op de fiets als op de fietser bevestigd worden. Hieraan zijn echter enkele voorwaarden verbonden. Het lichtje vooraan moet wit zijn en achteraan rood. Het moet bovendien ook voldoende lichtsterkte hebben om, ’s nachts bij helder weer, zichtbaar te zijn vanop 100 meter.

Aan deze losse lichtjes zijn vele voordelen verbonden. Je loopt een kleinere kans dat je licht stuk wordt geslagen of gestolen wordt. Je kan deze lichtjes overal meenemen, zelfs om extra zichtbaar te zijn als je bijvoorbeeld gaat lopen.

Let wel op dat deze altijd goed zichtbaar zijn. Breng ze altijd aan op een beredeneerde plaats.

Mag je, als je zat bent, te voet naar huis stappen?

Da mag nie! Als je zeer dronken bent en je begeeft je op de openbare weg dan is er sprake van openbaar dronkenschap. Waarschijnlijk zal je in dit geval een nachtje doorbrengen in de politiecel waar je kan bekomen van je avondje stappen. Hieraan is tevens een boete verbonden.

Als je wiegel waggel dronken bent is het bovendien gevaarlijk om je nog op de weg te begeven, aangezien je roekelozer bent en zo ongevallen kan veroorzaken.

Je kan beter, voor je uitgaat, een gepaste terugkeer regelen door bijvoorbeeld een BOB te zoeken, een taxi te nemen of gewoon je ouders te bellen.

Mag je even je roes uitslapen aan het stuur van de auto als je dronken bent?

Da mag nie! Indien je wagen op een veilige plaats staat, waar hij geen hinder vormt, bijvoorbeeld op een parking, dan mag je gerust je roes uitslapen in je wagen. Maar dit zolang je dit niet doet aan het stuur zelf. Want in dit geval maak je aanstalten tot rijden.

Geldt een rood licht ook voor een voetganger?

Dagelijks rijden 270 Belgische autobestuurders door het rood. Dit is een overtreding van de derde graad en wordt dus ook stevig beboet met maar liefst 165 euro. Een rood licht geldt ook voor voetgangers en fietsers. Je kan dit maar beter niet negeren want als voetganger krijg je hiervoor een boete van 55 euro, dat zijn al ruim 20 pintjes op café of ruim 5 keer naar de film! Ondanks het risico op een boete en de gekoppelde gevaren, durft 1 op de 5 voetgangers zonder blozen het rode licht te negeren in ons land.

Bij jonge voetgangers houden vele agenten het vaak bij een waarschuwing, omdat het geven een boete hiervoor vaak tot hoogoplopende discussie leidt. Fietsers daarentegen hebben iets meer kans om effectief beboet te worden. Jaarlijks worden zo’n 1600 fietsers op de bon geslingerd, tegenover 32 jaarlijkse boetes voor voetgangers.

Moeten autobestuurders altijd stoppen als ik wil oversteken?

Op een oversteekplaats voor fietsers:

Als fietser moet je steeds een oversteekplaats gebruiken, als die er is. Je kan deze herkennen aan de witte vierkanten op de grond. Fietsers hebben hier geen voorrang. Een autobestuurder is dus niet verplicht om te stoppen voor een fietser die wil oversteken. De auto moet wel vertragen en mag de fietser niet in gevaar brengen. Als fietser moet je telkens het verkeer doorlaten.

Dus-tip: Hou je fiets steeds naast je indien je wil oversteken, zo voorkom je genante ongevallen door van je pedaal te schieten en verras je aankomende chauffeurs in mindere mate. Bedank de autobestuurder om voor je te stoppen met een vriendelijke lach of zwaai.

Op een zebrapad:

Een voetganger heeft steeds voorrang als deze aanstalten maakt om over te steken op het zebrapad. Alle bestuurders, dus ook fietsers en brommers, moeten hiervoor stoppen. Wist je dat je voorrang hebt als je een zebrapad te voet oversteekt met de fiets aan de hand? Dan wordt je beschouwd als voetganger.

Heb je zelf een vraag?

Indien je zelf een vraag hebt, aarzel dan niet en stel ze in het formulier hieronder. Wij antwoorden zo snel mogelijk op je vraag.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Wat is je vraag?