Drive Up Safety en Fidea lanceren nieuwe campagne voor meer verkeersveiligheid tijdens donkere dagen

Antwerpen, 24 november 2015 – Nu de ochtenden en avonden steeds donkerder worden, lanceren jongerenorganisatie Drive Up Safety en verzekeraar Fidea een nieuwe campagne voor meer verkeersveiligheid tijdens donkere dagen. De vzw trekt na de Kerstvakantie langs Vlaamse secundaire scholen om jongeren te informeren over het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Daarnaast herlanceert het een smartphoneapplicatie waarmee jongeren zichzelf extra zichtbaar kunnen maken in het verkeer. Met de ‘Guardian Angel’-applicatie willen ze zwakke weggebruikers wapenen in de periode van het jaar waarin het aantal ongevallen piekt. Fidea investeerde 20.000 euro in het project.

Cijfers van het instituut voor verkeersveiligheid tonen aan dat het aantal ongevallen piekt in het najaar: de laatste vijf jaar vonden er gemiddeld meer dan 2500 letselongevallen plaats in de maand oktober. Dat hangt sterk samen met de vroegere schemering en verminderde zichtbaarheid tijdens de winterperiode. Drive up Safety (DUS), dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, en Fidea bundelen de krachten om jonge zwakke weggebruikers te wapenen tegen de donkerste periode van het jaar.

“Onvoldoende zichtbaarheid en verkeerskennis liggen vaak aan de basis van verkeersongevallen waarbij voetgangers, fietsers en bromfietsers betrokken geraken. Eén op vier overleeft een dergelijk ongeval niet. In totaal vertegenwoordigen zwakke weggebruikers zelfs 72% van de verkeersdoden binnen de bebouwde kom. Dat zijn onrustwekkende cijfers”, zegt Christel Michiels, woordvoerder van Fidea. “Daarom zetten wij de komende maanden sterk in op initiatieven die zorgen voor meer zichtbaarheid. Zo ondersteunen we Drive Up Safety om zijn applicatie te herlanceren en langs scholen te trekken met creatieve zichtbaarheidsworkshops voor jongeren.”

‘Guardian Angel’-applicatie

Met de applicatie mikt DUS heel bewust op de generatie jongeren van het secundair onderwijs. Zij trekken vaak voor het eerst zelfstandig naar de schoolpoort en hebben daarbij minder aandacht voor zichtbaarheid en het traditionele fluohesje. Om ze toch te kunnen bereiken, heeft DUS er bewust voor gekozen om een attribuut in te zetten dat ze altijd op zak hebben: hun smartphone.

“Het werkt heel eenvoudig”, legt Ellen Reyniers van Drive Up Safety uit. “Jongeren bevestigen hun smartphone op hun lichaam met een smartphonehouder en schakelen de applicatie in. Die doet de smartphones flitsen in allerlei fluokleuren en patronen die de jongeren zelf kunnen kiezen. Hierdoor zijn ze extra zichtbaar in het donker.” Ook wandelaars, fietsers of joggers kunnen de gratis app gebruiken om beter op te vallen in het verkeer.

Preventie in scholen

Naast de applicatie zet Drive Up Safety ook sterk in op workshops in secundaire scholen. In het tweede semester van dit schooljaar trekken ze langs 100 Vlaamse scholen om workshops te geven rond verkeersveiligheid. Tijdens de workshops wil DUS de jongeren vooral informeren over de gevaren en de mogelijke gevolgen van onvoldoende zichtbaarheid. “Jongeren moeten zichzelf meer beschermen en mogen er niet van uit gaan dat automobilisten hen steeds in alle omstandigheden opmerken. Daarom laten we hen ook kennismaken met alternatieve zichtbaarheidsmaterialen in plaats van enkel het fluohesje”, zegt Reyniers.

“Als verzekeraar vinden wij het belangrijk om initiatieven te ondersteunen die zich richten op preventie. Vooral bij tieners blijft het noodzakelijk om extra initiatieven te ondernemen”, aldus nog Christel Michiels. “Tieners zijn heel mobiel. Ze gaan laat op stap en als ze binnen enkele jaren student zijn, fietsen ze van campus naar campus. Een goede zichtbaarheid, vooral in drukke studentensteden, is daarbij van groot belang.”

De Guardian Angel by DUS kan gratis worden gedownload voor IOS en Android via de stores of via www.dus.be

Download beeldmateriaal

Foto “De meest zichtbare man”

Foto “GAR applicatie 1”“GAR applicatie 2”“GAR applicatie 3”

Affiche 1Affiche 2

Contact
Christel Michiels
Corporate Branding communicatiemanager
Fidea
T: 03 203 88 81
M: +32 497 93 84 61
E: christel.michiels@fidea.be / communicatie@fidea.be

Ellen Reyniers
Beleid & Communicatie
Drive up Safety (DUS!)
M: +32 496 03 95 17
E: ellen@dus.be

Steven Van de Broek
FINN Public Relations
T: +32 2 513 22 89
E: steven.vandebroek@finn.be